Døgnbehandling

Phoenix Haga tilbyr langtids rusbehandling med tilbud om videre oppfølging i vårt ettervern. Målgruppen er menn og kvinner i alderen 18 år og oppover.

Etter en periode hvor du merker at rusen har tatt overhånd, skal Phoenix Haga være et trygt sted å komme til. I landlige og trygge omgivelser ønsker vi å tilby deg alle de verktøy som du trenger for å mestre ditt liv.

Siden 1989 har Phoenix Haga opparbeidet solid kompetanse på rusfeltet. Vi ønsker å dele vår kunnskap med deg slik at du kan mestre en rusfri hverdag med mening og positivt innhold.

Etter flere lange år med rus vet vi at 1 år av livet ditt her hos oss på Phoenix Haga, vil være en god investering for alle de år som du har foran deg.

  • Vi vil gi deg tillit – for vi vet at du kan mestre
  • Vi vil gi deg veiledning – for vi vet at det vil gjøre deg trygg
  • Vi vil tilrettelegge for aktiviteter og turer – for vi vet at det gir deg erfaringer og glede
  • Vi vil gi deg et fellesskap – for vi vet at det er vanskelig å klare det alene

Utvikling i et fellesskap

Phoenix Haga kan sees som et miniatyrsamfunn, der de som er til behandling hos oss – beboerne – har arbeid, bolig, venner og klare regler for hva som er akseptabel og ikke akseptabel adferd. I konsentrert form finner en mange av de utfordringene som livet har å by på, og forholdene er lagt til rette for at den enkelte beboer gradvis utvikler seg til å mestre disse utfordringene.

«Ved hjelp av fellesskapet av likestilte og de ansatte får alle mulighet for å oppleve positiv forandring hos seg selv.»

Vi tror at den beste hjelpen vi kan gi er hjelp til selvhjelp. Beboerne utgjør som gruppe, et fellesskap av likestilte, som lever sammen for å hjelpe seg selv og andre. Vårt utgangspunkt er at alle har mange positive ressurser som de kan bidra med i fellesskapet. I begynnelsen kan disse ressursene være godt skjult både for den enkelte og andre, men i den praktiske hverdagen på Haga er mulighetene mange for å bli bedre kjent med sine styrker, så vel som sine svakheter. Mange hjelpemidler står til rådighet for den enkelte i arbeidet med å bygge fundamentet for et bedre liv.

Individuell oppfølging

I starten på behandlingsforløpet vil du få tildelt en primærkontakt du kan forholde deg til gjennom hele programmet ditt. Dette er en fast ansatt som vil følge deg opp, og gi deg veiledning og råd. Vi ønsker at du skal ta mest mulig ansvar for deg selv, men vil være pådrivere for at dette skal skje. Vi hjelper deg med å opprette et kontaktpunkt og samarbeid med hjemkommunen, vi bistår i samarbeidsmøter, gir råd og veiledning i forhold til økonomi, gjeldshåndtering etc.

Vi følger det nasjonale pasientforløp (tidligere "pakkeforløp") psykisk helse og rus i vårt samarbeid med eksterne aktører. Vi kartlegger dine behov før vi utarbeider en behandlingsplan, som evalueres underveis i programmet, og gjennom de ulike fasene du skal igjennom. Du får også oppfølging av lege, psykiater og psykolog gjennom din behandling.

I ettervernet vil du få tildelt en egen primærkontakt som vil følge deg gjennom de ulike fasene der.

Turer og aktiviteter

Det er viktig å lage seg nye opplevelser og lade batteriene sine. Vi har en tradisjon på Phoenix Haga hvor vi drar på 5 turer i året. Når Phoenix Haga reiser på tur, inviterer vi også med ettervernet. Vi bestiger fjelltopper i Jotunheimen. Vi drar på hyttetur og bader i Lillesand. Vi får opp adrenalinet når vi drar til Sjoa og rafter. Når vi drar til Trysil på hyttetur er det alt fra alpint og langrenn til yatzy som står på timeplanen. I Rondane utfordrer vi oss selv med en ordentlig villmarksopplevelse som blant annet inneholder isfiske og langrenns turer.

Vi vet at det er viktig med positive ferieminner. For oss på Phoenix Haga er det viktig at beboerne er med på å lage minnene selv. Det betyr at vi som ansatte veileder, men at beboerne selv lærer å planlegge og forberede turene. Mestringsfølelsen av å planlegge, forberede og nyte turopplevelsene sammen som et fellesskap, skape gode minner og erfaringer, er noe som man kan ta med seg videre i livet etter behandling.

Trysil

Nydelig destinasjon for både alpint og langrenn. Her er det alltid snø og gode forhold. I januar/februar reiser beboere, ettervern og stab hit for å nyte gleden med å stå på ski. Her har vi kurs for nybegynnere eller rustne alpinister. Gode opplevelser sammen styrker fellesskapet.

 

Rondane

Hvite vidder og høye topper møter oss i Rondane nasjonalpark. En tur hit i slutten av mars er helt innafor. Vi rigger lavvo-camp og nyter dagene med isfiske på Furusjøen, langrennstur rund sjøen og toppturer på truger. Kvelden tilbringes med fellesskapet rundt bålet.

Skogerøya

Sommer og Sørlandet hører sammen. I slutten av juni setter vi kursen mot vårt sommerparadis. Her tilbringer vi ei uke med fiske, kajakkpadling, bading og turer rundt på øya. En tur i Dyreparken i Kristiansand er også en hyggelig opplevelse.

 

Laksefiske i Gaula

Har du deltatt på fluebinde-kurs og vært med på kurs i fluekasting i løpet av vinteren, så er du kvalifisert for laksefiske i Gaula eller ørretfiske i Hemsil. En hobby du kan ta med deg ut i ettervernet.

 

Jotunheimen

August er tida for fjelltur. Med lavvo og stormkjøkken inntar vi fjelleldoradoet, med sine luftige fjell og utfordrende turer. Bli med over Besseggen, Bukkelægeret eller en topptur til Svartdalspiggen. Phoenix Haga har lange tradisjoner med disse turene.

Sjoa

Tid for adrenalinrush når flåtene feier nedover strykene eller du kaster deg ut for broa i et pendelhopp. Rafting i Sjoa er for mange en stor utfordring, og du kjenner at du lever. Dette gir mestring i tøffe omgivelser sammen med fellesskapet.

 

Noen av våre aktiviteter

Gjennom Kulturdråpen har vi på Phoenix Haga et variert og godt kulturtilbud. Siden 2010 har vi hatt gleden av flotte konsertopplevelser og kreative workshops. Vi har søkelys på et sunt kosthold og fysisk aktivitet.

På mandager og fredager arrangeres det trening som både beboere og ansatte organiserer. Beboerne arrangerer selv en joggegruppe som trener 3 ganger i uken. De deltar på alt fra Oslo Maraton til lokale løp.

På Haga har vi et ønske om å være mest mulig selvforsynte. Vi dyrker poteter og grønnsaker i drivhuset vårt på alle årstider foruten vinteren. Vi har bikuber som produserer honning, og vi har høner som produserer egg til oss. Vi har også noen katter som bor i egne oppvarmede hus og jakter mus på heltid. ‍

Gjennom støtte av Kulturdråpen har vi gleden av å ha vårt eget kor som øver 1 gang i uken. Alle som deltar syns det er veldig uvant til å begynne med, men vi får stadig høre om hvor mye glede det gir. Vi tar på oss oppdrag hos lokale skogeiere med trefelling. Vi beholder trærne og tar de med oss tilbake til Haga, kløyver ved, og selger til de som måtte ønske det. Det betyr at alle som bor og jobber på Haga blir opplært i motorsagbruk, traktorkjøring og bruk av ATV.

Kulturdråpen:

  • Skrivekurs
  • Kor
  • Konserter
  • Gitarkurs
  • Forskjellige kunstuttrykk

Etter ønske fra beboerne:

  • Leirdueskyting
  • Terrengsykling
  • Løping/jogging
  • Golf
  • Fotball
  • Innebandy
  • Husband

I tillegg:

  • Badeturer
  • Fluefiske i Hemsil og Gaula (ørret- og laksefiske med fluefiskeutstyr)
  • Skogsturer i nærområdet